برنج ایرانی، به خصوص نژادهای طارم و هاشمی از اصلیترین مواد غذایی ما ایرانی ها به حساب میآیند. خانوادههای ایرانی بیشتر روزهای هفته از برنج و غذاهای برنجی استفاه میکنند. به همین دلیل تهیهی برنج با کیفیت، خوش عطر و خوش طعم به یک مسئلهی مهم برای خانوادههای ایرانی تبدیل شده است.
جدا از برنج نژاد های طارم و هاشمی برنج کشتدوم نیز همواره طرفداران زیادی دارد و موردتوجه قرار میگیرد.این نوع برنج، با توجه به قیمت برنج امروز، از جمله گرانترین و بهترین انواع برنج ایرانی بهحساب میآید و از جمله پرطرفدارترین نوع های موجود در بازار میباشد.
برنج کشت دوم یعنی چه؟
برنج کشت دوم، نوعی برنج است که پس از برداشت کامل برنج کشت اول، معمولاً در فصل پاییز و اغلب آبان ماه کشت میشود. این نوع برنج به دلیل کاشت آن در فصل گرما، نیاز به آبی بیشتر دارد و نشای آن در اوج گرما و ماه مرداد انجام میشود که باعث افزایش بخار آب در این زمان میشود.
کشاورزان بعد از برداشت کامل برنج کشت اول، زمین را مجدداً شخم میزنند و آن را برای کشت دوم آماده میکنند. هرچند که مراحل کاشت برنج کشت دوم همانند برنج کشت اول است، اما نیاز آبی آن بیشتر بوده و به علت ماه مرداد گرم و خشک، مدیریت دقیقتری برای آبیاری نیاز است.
در نتیجه، برنج کشت دوم نوعی برنج است که معمولاً در فصل پاییز و آبان ماه کاشته میشود و به دلیل نیاز بیشتر به آب، مدیریت دقیقتری را برای آبیاری محتاج است. این نوع برنج، همچنان به عنوان یکی از محصولات مورد علاقه کشاورزان و مصرفکنندگان در ایران شناخته میشود.
برنج کشت دوم چه نوع برنجی است؟
برنج کشت دوم در فصل پاییز و اغلب آبان ماه برداشت میشود و مراحل رشد آن با سرمای پاییز مصادف میشود. به همین دلیل، بهمنظور جلوگیری از هدر رفتن زحمات کشاورزان، اغلب از انواع برنجهای طبع گرم، زودرس، پرمحصول و مقاوم در کشت دوم استفاده میشود.
برنجهای بینام و امراللهی به سرما مقاومت بیشتری نشان میدهند؛ به همین دلیل بیشترین کشاورزان از این دو گونه برنج برای کشت دوم استفاده میکنند. در عوض، استفاده از گونههای هاشمی و برنج طارم که دیررستر هستند، برای کشت دوم نسبت به بینام و امراللهی کمتر رایج است.
بهطور کلی، انتخاب نوع برنج کشت دوم بستگی به شرایط آب و هوایی، نیازهای آبیاری، مقاومت در برابر سرما، و فصل برداشت مورد نظر دارد. با توجه به این عوامل، کشاورزان تصمیمگیری میکنند که از کدام نوع برنج در فصل کشت دوم خود استفاده کنند تا عملکرد محصول بهینه و مطلوبی داشته باشد.
انواع برنج کشت دوم
در کشت دوم، میتوان از چهار نوع بذر برای کشت برنج استفاده کرد:
- بینام: برنج بینام جزو برنجهای پرمحصول، گرم و زودرس قرار میگیرد. دانه خام آن گرد و متورم است و از انتخابهای اصلی کشاورزان در کشت دوم بهحساب میآید. برنج بینام در کشت دوم با توجه به شرایط آب و هوایی پاییز، ویژگیهای کیفی را در عطر، طعم و پخت برخوردار میسازد.
- امراللهی: برنج امراللهی نیز جزو ارقام زودرس و مقاوم در برابر سرما است. ظاهر خام این برنج کمی کوچکتر و متورمتر از بینام است. ویژگیهای این برنج کاملاً مشابه با بینام است و در کشت دوم، همچنان از عطر و طعم عالی برخوردار میشود.
- هاشمی: برنج هاشمی مشهورترین برنج ایرانی است. طبقهبندی برنج کم محصول و طبع گرم دارد. این برنج در کشت اول، عطر و طعم خوبی دارد و پس از پخت نیز چشم نواز است. در کشت دوم، ویژگیهای خود را تکمیل میکند و علاوه بر عطر و طعم عالی، از پخت عالی هم برخوردار میشود.
- طارم: برنج طارم کم محصول و گرم بوده و با ویژگیهای منحصر بهفرد از لحاظ عطر و طعم شناخته میشود. این برنج در کشت اول، عطر و طعم عالی و پخت خوبی دارد. در کشت دوم نیز همه ویژگیهای آن تکمیل میشود و از عطر، طعم عالی و پخت عالی برخوردار میشود
ویژگی برنج کشت دوم
برنج کشت دوم پس از به پایان رسیدن مرحله اول کشت برنج و برداشت، کشت و تولید میشود. اغلب کشاورزان و مصرفکنندگان برنج به این باور هستند که برنج کشت دوم از باکیفیتترین نوع برنج در ایران است. دانههای برنج کشت دوم از نوع بلندقد و خوشفرمی هستند و علاوه بر این، عطر بسیار خوشبوی این نوع برنج هنگام خرید و پس از پخت را نمیتوان انکار کرد. طعم لذیذ و عالی نیز از دلایل مهم مصرف بسیار بالای انواع برنج کشت دوم است.
برنج کشت دوم با تمامی این ویژگیها، میتواند ظاهری زیبا و جذاب به سفرهی مهمانیها و مجالس بدهد. این نوع برنج پس از پخت حدود 15 میلیمتر بلندی اضافی نسبت به برنجهای کشت اول به خود میگیرد. طول دانههای خام آن نیز حدود 7 تا 8 میلیمتر است.
برنج کشت دوم با ویژگیهای خاصی مانند دانههای بلندقد، عطر و طعم خوشبو و لذیذ، و پس از پخت بالاتر 15 میلیمتر قد، محبوبیت بسیاری در میان مصرفکنندگان دارد و از نظر ظاهر و کیفیت، یک گزینه عالی برای مصرف در مهمانیها و مجالس مختلف است.
مشخصات برنج کشت دوم
منطقه کشت | مازندران |
رنگ | سفید کدر |
عطر | دارد |
قد | بسیار قد میکشد |
تفاوت برنج کشت دوم با برنج چین دوم و کشت اول
تفاوت با برنج چین دوم
بعد از برداشت برنج کشت اول، بخشی از ساقهها و ریشههای برنج در زمین باقی میمانند که بهطور کامل رشد نکردهاند. با آبیاری مجدد زمین و کوددهی به برنجهای قبلی که به مرحله برداشت نرسیدهاند، کشاورزان به آنها فرصت رشد میدهند.
در مدت کوتاهی، خوشههای جدید برنج جوانه میزنند که به این نوع برنج چین دوم یا برنج دونوج معروف هستند. این نوع برنج با برنج کشت دوم متفاوت است و معمولاً با کیفیتتر و با ویژگیهای منحصر به فرد خود میباشد.
تفاوت با برنج کشت اول
مراحل کاشت و برداشت برنج در کشت اول و کشت دوم یکسان هستند، اما بین برنج کشت اول و دوم تفاوتهایی وجود دارد که به آنها میپردازیم:
- زمان کاشت و برداشت: برنج کشت اول از ابتدای فصل بهار شروع میشود و اصولاً در تیرماه برداشت میشود. در حالی که زمان کاشت برنج کشت دوم در مردادماه است و برداشت آن نیز اواخر آبان ماه انجام میشود.
- کیفیت و طعم: برنج کشت دوم به نظرات گفته شده، کیفیت، عطر و طعم بهتری نسبت به برنج کشت اول دارد و خوشپختتر است.
- قیمت: به دلیل اینکه رشد و پرورش برنج کشت دوم نیاز به زحمت و رسیدگی بیشتری دارد، قیمت آن معمولاً بیشتر از برنج کشت اول است.
- مصرف: برنج کشت دوم به دلیل قد بلند و پرحجم بودن، میزان مصرف برنج را کاهش میدهد. بهعنوان مثال، برنج کشت دوم در هر ده کیلو معمولاً 80 پرس پلو میدهد در حالی که برنج کشت اول در همان وزن حدوداً 60 پرس پلو میدهد.
بهطور کلی، برنج کشت دوم از نظر کیفیت، عطر و طعم بهتر و با کارآیی بیشتری در مصرف محبوبیت بیشتری دارد و بنابراین برخی مصرفکنندگان به آن اختصاص میدهند. همچنین، هزینه بیشتری نیز باید مدنظر قرار گیرد زیرا رشد و داشتن برنج کشت دوم نیاز به مراقبتها و هزینههای اضافی دارد.
کلام آخر
بهطور کلی، برنج کشت دوم از نظر کیفیت، عطر و طعم بهتر و با کارآیی بیشتری در مصرف محبوبیت بیشتری دارد و بنابراین برخی مصرفکنندگان به آن اختصاص میدهند. همچنین، هزینه بیشتری نیز باید مدنظر قرار گیرد زیرا رشد و داشتن برنج کشت دوم نیاز به مراقبتها و هزینههای اضافی دارد
با افزایش زحمت و رسیدگی بیشتر در رشد برنج کشت دوم، هزینههای بیشتری نیز باید در نظر گرفته شود و از این رو قیمت برنج کشت دوم معمولاً بیشتر از کشت اول است. همچنین، برنج کشت دوم به دلیل قد بلند و پرحجم بودن، میزان مصرف کمتری را نیاز دارد که این نیز به عنوان یک مزیت محسوب میشود.