برنج دم سیاه یکی از پر طرفدار ترین برنج های ایرانی است و معمولا در استان گیلان و شهر رشت کشت می شود. این برنج به دلیل رنگ دم شلتوک سیاه آن به نام برنج دم سیاه شناخته میشود. این برنج از با کیفیت ترین برنج های موجود در کشور است که بیشتر کشاورزانی که شالیزار های مرغوب دارند اقدام به کشت این برنج می کنند. برنج دم سیاه جزء دسته ی برنج های کم محصول است و در زمان برداشت نسبت به برنج های طارم و هاشمی که هم رده خودش هستند محصول و بهره وری کمی دارد، همین موضوع از دلایل قیمت بالای برنج دم سیاه در بازار است.
ویژگی برنج دم سیاه
برنج دم سیاه پس از پختن نرم میشود و طعم و مزهی بینظیری دارد. طول این برنج تقریباً بین ۵ تا ۷ میلیمتر است و پس از پختن به ۱۲ تا ۱۵ میلیمتر میرسد. این برنج رنگ سفید مایل به کرمی دارد و شباهت زیادی به برنج هاشمی دارد، با این حال تفاوت آنها در قد آنهاست. قد این برنج از برنج هاشمی بیشتر است و پس از گرم شدن کیفیت خود را از دست نمیدهد.
تشخیص برنج دم سیاه اصل از تقلبی چیست؟
رنگ برنج دم سیاه سفید مایل به کرمی است و طول قد آن قبل از پخته شدن بین ۵ تا ۷ میلیمتر است. راه دیگری که میتوانید به مرغوب بودن این برنج پی ببرید، این است که اگر مقداری از این برنج را در کف دست خود قرار دهید و آن را به کف دست بمالید، میبینید که مقداری چربی برنج به پوست دست شما میرسد. چربی زیادی که این برنج دارد باعث میشود تا بعد از پخته شدن بیشتر قد بکشد. حتی میشود آن را بعد از پخت دو تا سه بار گرم کرد و مصرف شود، بدون این که سفت شود. اگر کمی از این برنج را بردارید و در آن ها کنید، متوجه عطر بسیار عالی آن خواهید شد. از زمانی که این برنج خام را شروع به جوشاندن کنید، عطر بینظیر آن را احساس میکنید و خانه شما را خوش عطرمیکند.
نحوه کشت و زمان برداشت برنج دم سیاه
در مراحل کاشت برنج دمسیاه سختیهای فراوانی وجود دارد همچنین این برنج از نوع برنج های کم محصول و کم بازده است و همین مزید بر علت میشود که امروزه کشاورزان کمتری تمایل به کشت این برنج داشته باشند و این روزها کمیاب شده است.
این برنج یکی از برنج هایی است که در کشت اول برداشت می شودو در اوایل برج ۴ یعنی تیر زمان برداشت آن است.
انواع برنج دمسیاه
دم سیاه فریدونکنار
برنج دم سیاه فریدونکنار یک نوع برنج محلی است که در منطقه فریدونکنار کشت میشود. این برنج طعم و عطر و ظاهر بسیار خوبی دارد و ری زیادی میکند. برای میهمانیها و مجالس بسیار مناسب است.
دم سیاه استخوانی
از نام این برنج میتوان متوجه شد که این نوع به خاطر رنگ مایل به کرم یا استخوانی آن است که به برنج استخوانی معروف شدهاست. این برنج از خانواده برنج صدری است.
از ویژگی های آن میتوان به مزه و ظاهر عالی آن اشاره کرد. علاوه بر ویژگی در ظاهر و مزه، این برنج بعد از پخت به خوبی قد میکشد و این ويژگی های خوب این برنج باعث شده است تا در صادرات هم از آن استفاده شود.
دم سیاه صدری
برنج دم سیاه صدری که در دو نوع دم زرد و دم قرمز تولید می شود از برنج های با کیفیت ایرانی است.
اما چون این دو نوع برنج یعنی دم زرد و قرمز محصول کمی دارند کشت آن ها رایج نشده است، برنج دم سیاه صدری هم به خاطر بو، مزه و اندازه مناسبی که دارد برای مهمانی و جشن ها گزینه خوبی است.
این ۳ نوع برنج خصوصیات زیادی دارد و به خاطر قد بلندی که می رود برای جشن ها، رستوران ها و تالار ها مناسب است.
خواص برنج دم سیاه
از فواید و خواص برنج دم سیاه باید به سرشار بودن این برنج از کربوهیدرات و فاقد کلسترول بودن آن اشاره کرد، کربوهیدرات موجود در این برنج باعث تامین انرژی برای سوخت و ساز بدن میشود و همچنین این برنج دارای ویتامین B، ویتامین D، آهن، کلیسیم، فیبر و … میباشد.
نحوه پخت برنج
طرز پخت این برنج که در سه نوع استخوانی، صدری و فریدونکنار وجود دارد، تقریبا مشابه هم است. پس ما در ادامه، روش پختی که برای هر سه گونه مناسب است را بیان میکنیم.
برای تهیه به روش آبکش، ابتدا برنج را به خوبی با آب ولرم بشویید اما آن را چنگ نزنید چون باعث شکستن دانهها میشود. سپس برنج را اگر تازه است حدود یک الی سه ساعت در محلول آب و نمک بخیسانید و درصورتی که کهنه است از شب قبل آن را خیس کنید.
تا بهحال روش پخت برنج دم سیاه مشابه با برنجهای دیگر بود اما مرحلهای که باعث تمایز طبخ آن با دیگر گونههای برنج میشود این است که این برنج برای این که بیشترین ری و قد را داشتهباشد، باید آب زیادی برای جوشیدن آن درنظر بگیرید. پس قابلمهای بزرگ بردارید و بیشتر از دو سوم آن را آب کنید، سپس برنج را داخل آن ریخته و صبر کنید تا دانههایش نرم و در اصطلاح مغزپخت شود. بعد از این مرحله برنج را با آب ولرم آبکشی کنید و آن را درون قابلمهای که حاوی روغن است به صورت مخروطی قرار دهید و اجازه دهید تا دم بکشد.
به این نکته توجه کنید که اگر برنج شما تازه است نسبت به برنج کهنه، آب کمتری برای جوشیدن نیاز دارد اما فضای زیاد برای ری کردن برنج در هر دو نوع تازه و کهنه نیاز است.
برنج دم سیاه در هر سه نوع، خواص زیادی دارد و به دلیل قد زیادی که میکشد، مناسب برای مجالس، رستورانها و تالارها میباشد. پس اگر اولویت شما در تهیهی برنج، قد کشیده، ظاهر عالی و در عین حال طعم لذیذ آن میباشد، در خرید برنج دم سیاه تردید نکنید.
در این مقاله سعی شد که بگوییم برنج دم سیاه چیست ، انواع آن را معرفی و اطلاعاتی پیرامون آن بیان کنیم. امیدواریم با خواندن این مطلب به آگاهی شما همراهان گرامی شالیوود اضافه و سوالاتتان را برطرفکرده باشیم.