اگر دیابت نوع ۲ دارید یا در معرض خطر بالای ابتلا به آن هستید، ممکن است شنیده باشید که عسل نسبت به سایر شیرینکننده ها برای شما بهتر است. در حالی که عسل ممکن است برخی فواید سلامتی داشته باشد، اما همچنان منبعی از قندهای ساده و کربوهیدرات ها محسوب می شود. و اگر دیابت دارید، باید میزان کربوهیدرات مصرفی خود را در طول روز کنترل کنید، به خصوص اگر داروهایی مانند انسولین مصرف می کنید.

ارزش غذایی عسل
عسل یک شیرینکننده است که توسط زنبورهای عسل ساخته میشود زمانی که آنها شهد گلها را جمعآوری میکنند. زنبورها شهد را در کندو ذخیره میکنند، جایی که در آن به قندهای ساده تجزیه شده و به عسل تبدیل میشود.
عسل در برچسبهای حقایق تغذیهای FDA به عنوان «شکر افزوده» در نظر گرفته میشود، زیرا بهطور طبیعی جزو مواد غذایی یا نوشیدنیها نیست. بلکه در طی فرآیند تولید برای شیرین کردن آنها اضافه میشود.
عسل همچنین منبعی از کربوهیدراتها است که عمدتاً به شکل قندهای ساده گلوکز و فروکتوز میباشد.

هرقاشق غذاخوری عسل شامل:
کالری | ۶۱ |
شکر | ۱۷ گرم |
کربوهیدرات | ۱۷گرم |
پروتئین | ۰/۰۶ گرم |
فیبر | ۰/۰۴ گرم |
همچنین حاوی ویتامین ها و مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، روی و ویتامین C و همچنین آنتی اکسیدان است. با این حال، اینها به مقدار قابل توجهی وجود ندارند، بنابراین به عسل به عنوان منبع اصلی این مواد مغذی نگاه نکنید.
عسل در مقابل شکر
عسل با شکر سفید متفاوت است زیرا حاوی ویتامین ها و مواد معدنی است، در حالی که شکر فاقد این مواد است. عسل همچنین دارای شاخص گلیسمی (GI) پایین تری نسبت به شکر است. GI اندازه گیری می کند که یک کربوهیدرات با چه سرعتی سطح قند خون شما را افزایش می دهد. عسل دارای نمره GI 50 است، در حالی که قند دارای GI 80 است. این بدان معناست که عسل (مانند همه کربوهیدرات ها) قند خون را به سرعت افزایش می دهد، اما نه به سرعت قند سفید.
اگر دیابت دارید، جایگزین کردن شکر با عسل هیچ فایدهای ندارد زیرا هر دو به روشهای مشابهی بر قند خون شما تأثیر میگذارند. اگر میخواهید عسل بخورید، مطمئن شوید که چقدر عسل دریافت میکنید. غذاهای حاوی عسل ممکن است عسل و کربوهیدرات بیشتری نسبت به آنچه تصور می کنید داشته باشند. این می تواند بر قند خون و توانایی شما در مصرف مقدار مناسب انسولین تأثیر منفی بگذارد.
آیا افراد مبتلا به دیابت می توانند عسل بخورند؟
به طور کلی، مصرف عسل در صورت ابتلا به دیابت اشکالی ندارد. در حالی که عسل دارای GI پایین تری نسبت به شکر سفید است، اما همچنان حاوی کربوهیدرات هایی مانند فروکتوز و گلوکز است. این کربوهیدراتها برای شما راحتتر هضم میشوند و تأثیر کمتری بر قند خون شما نسبت به قند سفید دارند.
بنابراین، اگر از انسولین برای مدیریت دیابت نوع 2 خود استفاده می کنید، بسیار مهم است که میزان قند مصرفی خود را پیگیری کنید زیرا همه انواع، از جمله عسل، گلوکز خون شما را افزایش می دهند. بنابراین، با مربی دیابت، پزشک یا متخصص تغذیه خود صحبت کنید تا بفهمید چقدر برای شما بی خطر است.
آیا عسل در دیابت مفید است؟
همه کارشناسان در مورد اینکه آیا عسل انتخاب خوبی برای افراد مبتلا به دیابت است یا خیر موافق نیستند. تحقیقات نشان می دهد که عسل دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است. این ممکن است برای افراد مبتلا به دیابت که اغلب سطوح بالاتر التهاب در بدن خود دارند، مهم باشد. اما بسیاری از غذاها آنتی اکسیدان ها را بدون افزایش قند خون شما ارائه می کنند. بنابراین، مطمئناً برای دریافت این مواد مغذی به عسل نیاز ندارید.
بسیاری از تحقیقات در مورد دیابت و عسل از حیوانات آزمایشگاهی استفاده شده است، اما برخی از مطالعات روی افراد نیز انجام شده است.
یک تحقیق در سال 2022 از 18 مطالعه کوچک نشان داد که برخی از انواع عسل قند خون ناشتا شرکت کنندگان را اندکی کاهش می دهد. با این حال، یک بررسی در سال 2021 از آزمایشات بالینی نشان داد که مصرف بیش از حد عسل در واقع می تواند سطح گلوکز را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 افزایش دهد.
کلام پایانی
عسل یک شیرین کننده طبیعی است که شاخص گلیسمی پایین تری نسبت به سایر شیرین کننده ها مانند شکر سفید دارد. اما اگر دیابت دارید همچنان می تواند گلوکز خون شما را افزایش دهد، بنابراین قبل از اینکه تصمیم بگیرید عسل را به رژیم غذایی خود اضافه کنید با پزشک خود صحبت کنید. برای افراد مبتلا به دیابت، عسل خام گزینه بهتری نسبت به عسل صاف شده است، زیرا قند افزودنی ندارد.