برنج یکی از مهمترین غلات تشکیلدهنده غذای بشر میباشد. امروزه نیمی از مردم جهان از این ماده تغذیه میکنند. تصور یک پلو در کنار انواع خورشتهای خوشمزه، در کنار طعم و عطری که به همراه دارد، میتواند انرژی روزانه بدن انسان را تامین کند. یکی از خواص برنج دارا بودن ویتامین B1 نیز هست.
برنج یکی از دانههای غلاتی است که خواص متعددی برای سلامتی انسان دارد. این خواص شامل تقویت متابولیسم، مراقبت از پوست، کمک به هضم، کاهش فشار خون بالا، کمک به کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی و حفاظت در برابر بیماریهای قلبی، دیسانتری و سرطان میشود.
بیش از چهل هزار نوع برنج مختلف وجود دارد. برنج به دو دستهی اصلی دانههای کامل و برنج سفید تقسیم میشود. دانههای کامل برنج که به شکل اولیه و خالص هستند، ارزش غذایی بالایی دارند. اما در برنج سفید، سبوس از دانهی اصلی جدا میشود که ارزش غذایی آن را کمتر میکند. با توجه به نیازهای آشپزی، دسترسی و انواع خواص برنج برای سلامتی، افراد میتوانند از گونههای مختلف دانههای این غلات استفاده کنند.در ادامه توضیحات بیشتری درباره خواص برنج میدهیم.
تامین انرژی
یکی از خواص برنج، دارا بودن مقدار زیادی کربوهیدرات است که به عنوان منبعی قوی برای سوخت بدن و حمایت از عملکرد طبیعی مغز عمل میکند. با تبدیل شدن کربوهیدرات به انرژی کاربردی، برنج به بدن انرژی مورد نیاز را فراهم میکند. همچنین، حضور ویتامینها، مواد معدنی و مواد ارگانیک در برنج، عملکرد و فعالیت متابولیک ارگانهای بدن را تقویت کرده و درنتیجه به افزایش سطح انرژی کمک میکنند.
عاری از کلسترول
از آنجایی که برنج، چربیهای مضر، کلسترول و سدیم نیست، برای سلامتی بدن عالی است. یک رژیم غذایی متعادل باید شامل برنج هم بشود.
غذاهایی که بدون داشتن اثرات منفی، میتوانند مواد مغذی مورد نیاز بدن را فراهم کنند، به صورت قطعی برای سلامتی مفید هستند. پایین بودن سطح چربی، کلسترول و سدیم، میتواند به کاهش چاقی کمک کند و عوارض مرتبط با آن را کاهش دهد.
مدیریت فشارخون
برنج به دلیل داشتن سطح پایین سدیم، به عنوان یکی از بهترین مواد غذایی برای افرادی که از فشار خون بالا رنجمیبرند، شناخته میشود. مصرف بیش از حد سدیم میتواند منجر به انقباض رگها و شرایان شود و در نهایت فشار بر سیستم قلبی عروقی را افزایش دهد. این موضوع ممکن است با شرایطی همچون آترواسکلروز، حملات قلبی و سکته مرتبط باشد. بنابراین، بهترین راهکار همواره اجتناب از مصرف بیش از حد سدیم است.
مراقبت از پوست
پزشکان متخصص باور دارند که پودر برنج را میتوان به صورت موضعی برای درمان برخی از مشکلات پوستی استفاده کرد. در برخی مناطق هند، آب برنج به عنوان درمان پوست التهابی استفاده میشود.
ترکیبات فنولی که در برنج و به خصوص برنج قهوهای یا برنج وحشی وجود دارد، خواص ضد التهابی دارند و میتوانند در کاهش التهاب و قرمزی پوست مفید باشند. نحوه استفاده از برنج، به صورت موضعی یا مصرف داخلی، اهمیت زیادی ندارد.
ترکیباتی که از برنج استخراج میشوند، ممکن است بهبود شرایط مختلف پوست را فراهم کنند. خواص آنتیاکسیدانی برنج میتواند از ظهور چین و چروک پوست تا حدی به تعویق بیندازد و نشانههای دیگر پیری را کاهش دهد.
جلوگیری از یبوست
برنج میتواند در جلوگیری از یبوست مزمن مؤثر باشد. فیبر نامحلول موجود در برنج همانند یک اسفنج صاف عمل میکند که به راحتی و به سرعت در طول روده حرکت میکند. برنج قهوهای و برنج دانه کامل، حاوی فیبر نامحلول فراوانی هستند. با این حال، به خاطر داشته باشید که همراه با مصرف غذاهای حاوی فیبر، باید مقدار آب بیشتری مصرف کنید تا بتوانید یبوست را کاهش دهید.
از دیگر خواص برنج
برای افراد مبتلا به دیابت، توصیه میشود از برنج قهوهای به جای برنج سفید استفاده کنند زیرا شاخص گلوکز آن کمتر است. مصرف یک پیمانه برنج قهوهای در روز، میتواند نیاز بدن به منگنز را تأمین کند که در تبدیل کربوهیدرات و پروتئین به انرژی نقش دارد.
علاوه بر خواص و مزیتهایی که برنج دارد، دارای مضراتی نیز هست. مصرف بیش از حد برنج برای افرادی که مشکل قند خون بالا دارند، ممکن است مضر باشد، اما این موضوع به برنج سفید اشاره میکند. برنج قهوهای، که شاخص گلوکزی کمتری دارد، مشکلات قند خون را به وجود نمیآورد.
برنج یکی از مواد غذایی است که در سرتاسر جهان به طور گسترده مصرف میشود؛ این غذا میتواند با مقدار کمی از آن، فرد را سیر کند و به سلامتی بدن کمک کند. با توجه به اینکه خواص زیادی دارد و به سلامتی انسان کمک میکند در کنار آن مضراتی نیز دارد. ما هنگام استفاده از برنج باید با مضرات و خواص آن آشنا باشیم تا بتوانیم هم از خوردن از ماده لذت ببریم و هم سلامتی خود را حفظ کنیم.