برنج قهوهای از کامل ترین و بهترین انواع غلات است که نسبت به برنج سفید از مواد مغذی مفیدتری برخوردار است، به طور کلی برنج قهوه ای از محتوای فیبر بالاتری در مقایسه با برنج سفید سود می برد. همچنین برنج قهوه ای بهترین گزینه برای افرادی است که به رژیم غذایی خود اهمیت میدهند، همچنین این برنج موثر در درمان و پشگیری از بیماری ها مانند دیابت و فشار خون میباشد.
برنج قهوهای چیست؟
برنج قهوهای، همان برنج سفید می باشد با این تفاوت که پوست آن به صورت کامل گرفته نشده است. به بیان دیگر، زمان برداشت شالی برنج از زمین کشاورزی، دانه های برنج دارای پوسته ای هستند که شلتوک نام دارد. شلتوک برنج سه لایه دارد، که برای تولید برنج قهوهای فقط لایه اول پوسته جدا سازی میشود در صورتی که برای تولید برنج سفید هر سه لایه آن جدا سازی میگردد. برنج قهوه ای نسبت به برنج سفید سرشار از آهن، روی، فسفر، منگنز، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، سلنیم، ویتامین های E ،B1 ،B2 ،B3 ،B6 ،K است که باعث می شود خواص بهتری داشته باشد.
لازم به ذکر است که برنج قهوه ای تولید شده از برنج هاشمی، از باکیفیت ترین برنج های داری سبوس است، به همین دلیل قیمت برنج ایرانی قهوه ای هاشمی بیشتر از برنج قهوه ای تولید شده از برنج هایی مثل ندا، شیرودی و فجر و… می باشد.
برنج قهوهای چگونه تولید میشود؟
برای تولید برنج قهوهای، برنج شلتوک دار را از مزرعه برداشت میکنند و قبل از جدا کردن شلتوک از دانه ی برنج، آن را با آب داغ یا بخار آب، حرارت میدهند. این کار موجب میشود ویتامینها و املاحی که داخل پوسته برنج یا همان شلتوک وجود دارند، به مغز آن منتقل شوند. سپس بعد از حرارت دیدن، برنجها را خشک کرده و پوسته سلولزی آن را جدا میکنند. رنگ برنج پس از این فرآیند به سمت قهوهای شدن میرود. همچنین، با این فرآیند، میزان املاح و ویتامینهای برنج قهوهای نسبت به برنج سفید بیشتر میشود.
ویژگی و خصوصیات برنج قهوه ای
برنج قهوهای یکی از اعضای گروه غلات کامل است که به دلیل داشتن خواص زیادش به تمامی بیماران دیابتی، مبتلایان به بیماریهای قلبی عروقی، افراد دارای اضافه وزن و … توصیه میشود. هر پیمانه این برنج پخته شده دارای ۲۱۶ کالری، ۵ گرم پروتئین، ۲ گرم چربی و ۴۵ گرم کربوهیدرات است که ۳.۵ گرم آن فیبر میباشد. همچنین، این برنج ۱۲٪ از ویتامین ب ۱، ۱۵% از ویتامین ب ۳ و ۱۴% از ویتامین ب ۶ توصیه شده برای مصرف روزانه را برای بدن تامین میکند. همچنین، از دیگر مواد معدنی موجود در این برنج میتوان به منیزیم، فسفر و منگنز نیز اشاره نمود.
فواید برنج قهوه ای
فواید مصرف برنج قهوه ای با توجه به ارزش غذایی که در خود دارد، قابل شمارش نیست. ما در ادامه به برخی از این فواید اشاره می کنیم:
- مصرف برنج قهوه ای موجب ثابت نگه داشتن قند خون شده و حتی استفاده ی کنترل شده و اصولی آن به طور مداوم، قند خون افراد دیابتی را تنظیم خواهد کرد به علاوه نیاز به ویتامین های ضروری، فیبر و مواد معدنی افراد با مصرف این برنج تامین خواهد شد.
- از آن جایی که برنج قهوه ای منبع قوی آنتی اکسیدان می باشد، مصرف آن به جلوگیری از بیماری های مختلف مانند بیماری های قلبی عروقی کمک خواهد کرد.
- مصرف برنج قهوه ای باعث کنترل وزن افراد چاق و دارای اضافه وزن خواهد شد و مصرف کنترل شده ی آن موجب کاهش وزن و حتی عضله سازی برای بدنسازان می شود.
- برنج قهوه ای به جلوگیری بیماری آلزایمر کمک می کند. هم چنین برای دیگر اختلالات مغزی مثل جنون و فراموشی نیز مفید است.
- مصرف برنج قهوه ای فواید بسیاری برای زنان شیرده نیز دارد زیرا هم موجب کاهش اختلالات روحی و افسردگی و شده و همچنین توانایی بدن برای مقاومت در برابر استرس را افزایش داده و ایمنی کلی را بهبود می بخشد.
- برنج قهوه ای به خاطرداشتن فیبر بالا عملکرد سیستم گوارش و روده ها را تقویت کرده، به هضم آسان کمک می کند و موجب درمان یبوست های مزمن می شود.
- مصرف بهینه و به اندازه ی برنج قهوه ای موجب بهبود کارکرد قلب شده، فشار خون را تنظیم کرده، در نتیجه مانع از انسداد شریان های قلبی و سکته های ناگهانی خواهد شد.
- با مصرف برنج قهوه ای کلسترول خون تنظیم می شود زیرا مواد مغذی آن به متابولیسم چربی و گلوکز کمک کرده و هم چنین از افزایش چربی کبد جلوگیری می کند.
- برنج قهوه ای به علت داشتن آنتی اکسیدان ها قوی و محتوای فیبر بالا برای جلوگیری از سرطان روده، سرطان پستان و سرطان خون مفید خواهد بود.
- افرادی که دچار اختلالات افسردگي، عصبی هستند و یا افرادی که از بی خوابی رنج می برند با مصرف برنج قهوه ای، می توانند به مرور این اختلالات را درمان کرده و از شر آن خلاص شوند.
- مصرف برنج قهوه ای موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و درمان بیماری ها را سرعت می بخشد، هم چنین موجب افزایش توانایی بدن در برابر بیماری های عفونی می گردد.
- از آن جا که برنج قهوه ای سرشار از کلسیم و منیزیوم بوده برای حفظ سلامت استخوان ها مفید است و از پوکی استخوان در افراد جلو گیری می کند.
مقایسه برنج قهوهای و سفید
برنج قهوهای نسبت به برنج سفید از مواد مغذی بیشتری برخوردار است. در ادامه، ارزش غذایی و میزان مواد مغذی 45 گرم برنج سفید و 45 گرم برنج قهوهای را مقایسه میکنیم:
- ارزش کالری: برنج قهوهای 170 کالری و برنج سفید 160 کالری دارد.
- پروتئین: برنج قهوهای 4 گرم پروتئین و برنج سفید 3 گرم پروتئین را داراست.
- چربی: برنج قهوهای حاوی 1.5 درصد چربی مفید برای بدن است، در حالی که برنج سفید چربی مفیدی ندارد.
- کربوهیدرات: برنج قهوهای 35 گرم کربوهیدرات و برنج سفید با همین مقدار 36 گرم کربوهیدرات دارد.
- فیبر: برنج قهوهای 4 گرم فیبر دارد، در حالی که برنج سفید تنها 1 گرم فیبر را داراست.
- سدیم: برنج قهوهای حاوی 20 گرم سدیم و برنج سفید سدیمی ندارد.
نکتهی جالب دیگر این است که تفاوت دیگر بین برنج قهوهای و برنج سفید، تفاوت قیمت آنها است. قیمت برنج قهوهای همواره کمتر از قیمت برنج سفید است. شما می توانید در این قسمت برنج قهوه ای شالیوود را با قیمت مناسب و کیفیت عالی تهیه کنید.
همچنین، همانطور که در مطالب اخیر گفته شده، برنج قهوهای تولید شده از ارقامی مثل برنج هاشمی، گرانتر از ارقامی مانند ندا، شیرودی و فجر است.
نحوهی نگهداری برنج قهوهای
برنج قهوهای در کل، با توجه به شرایط نگهداری، میتواند بین 3 تا 15 ماه سالم باقی بماند، اما پس از این مدت، احتمالاً فاسد خواهد شد. برای نگهداری مناسب این برنج، حتماً باید آن را در محیطی خشک، خنک و بدون نور قرار دهید. اگر این شرایط فراهم نباشد، برنج به سرعت فاسد میشود. اما بهترین روش نگهداری این برنج عبارتند از:
- دریافت یک ظرف با درب مخصوص نگهداری برنج.
- برنج را در این ظرف منتقل کنید.
- ظرف را در یک مکان خشک، خنک و تاریک قرار دهید.
- در صورت نیاز به نگهداری برنج برای مدت طولانیتر، آن را به یخچال یا فریزر منتقل کنید.
در اینجا باید توجه داشت که برنج قهوهای در یخچال یا فریزر ممکن است رطوبت بیشتری جذب کند، بنابراین قبل از استفاده، باید برنج را به آرامی به دمای اتاق برگردانید تا رطوبت آن برطرف شود. همچنین، توصیه میشود قبل از آماده سازی برنج، به میزان لازم آن را برای شستشو بخیسانید و سپس بپزید.
نحوه پختن برنج قهوه ای
پخت برنج قهوهای با پخت برنج سفید در کمی جزئیات متفاوت است. به عنوان مثال، برای پخت برنج قهوهای حتماً باید از روش کته یا دمی استفاده کرد. همچنین برای اینکه سبوس موجود در برنج قهوهای کاملاً پخته شده و حس زبری در دهان ایجاد نشود، بعد از پخت، برنج باید همواره نرم یا شفته باشد.
حالا به شرح مراحل پخت برنج قهوهای به صورت گام به گام میپردازیم:
- ابتدا برنج را چند بار با آب بشویید.
- به ازای هر پیمانه برنج، دو پیمانه آب و کمی نمک اضافه کنید.
- بهتر است برنج را چند ساعت قبل از پخت در آب خیس بگذارید تا فرایند پخت بهتر انجام شود.
- حالا قابلمه حاوی برنج را بر روی حرارت قرار دهید تا آب و برنج به جوش بیایند.
- در این مرحله، اجازه دهید آب برنج کمکم بر روی حرارت بخار شود و لابهلای برنج خشک شود.
- سپس قابلمه را به دمکنی بکشید و حدود 35 تا 40 دقیقه زمان بگذارید تا برنج دم بکشد.
به عنوان پایانی، به شما عزیزان و همراهان همیشگی توصیه میشود که به منظور اطمینان از قیمت و کیفیت برنج، مراکز و وبسایتهای معتبر و شناختهشده را برای خرید برنج مرغوب ایرانی انتخاب کنید. فروشگاه شالیوود، با کیفیتترین برنجها را از کشاورزان استانهای شمالی جمعآوری کرده و با حذف واسطهها، بهترین و با کیفیتترین محصولات را با قیمت منصفانه به شما هموطنان عزیز در سراسر کشور ارائه میدهد.