برنج هاشمی از بهترین و برترین برنجهای خوب و خوشپخت ایرانی است. این برنج پس از پخت، عطر و بویی خوش دارد که در همه جا میپیچد. به دلیل کیفیت برتر خود، در حال حاضر تولید زیادی از این برنج در کشورمان صورت میگیرد و حتی موفق شده است به جز ایران، در سراسر جهان مشتریان خاص و بالقوه خود را پیدا کند.

علت نامگذاری برنج
یوسف هاشمی، یک کشاورز در استان گیلان، در سال ۱۳۶۴ متوجه چند خوشه برنج متفاوت در شالیزار خود شد. این خوشههای بینام با سایر خوشههای برنج تفاوت داشتند؛ آنها بلندتر بودند و ساقههای باریکتری داشتند. یوسف هاشمی این خوشهها را جمع آوری کرد و در سال بعد، در آغاز فصل بهار، یک خزانه جداگانه برای آنها ایجاد کرد. او آنها را نشا کرد و در فصل برداشت نیز، جداگانه آنها را درو کرد.
سپس او این خوشههای برنج را به شالی کوبی در روستای چاپارخانه برد. مدیر کارخانه با دیدن برنج متوجه شد که این برنج با سایر برنجهایی که سایر کشاورزان میآورند، تفاوت دارد. از یوسف هاشمی پرسید که این برنج چه نامی دارد؟ یوسف هاشمی پاسخ داد که تاکنون برای آن نامی در نظر نگرفته است. مدیر کارخانه نام آن را “برنج هاشمی” گذاشت.

این برنج چه ویژگیهایی دارد؟
برنج هاشمی به طور کلی به عنوان یکی از بهترین برنجهای خوشپخت ایرانی شناخته میشود. دانههای آن شکل بلند و قلمی دارند و رنگ آنها سفید با کمی رنگ کرمی است. خوشههای این برنج بلندتر و باریکتر از سایر انواع برنج هستند. بعد از پخت، این برنج به خوبی قد میکشد و ری میکند و عطر و بوی بینظیری دارد. همچنین، این برنج پس از پختن به مدت طولانی نرم باقی میماند.
انواع برنج هاشمی
برنج هاشمی به طور کلی به دو نوع تقسیم میشود: برنج دسته سرد و برنج دسته گرم. این تقسیمبندی بر اساس زمان برداشت آنها صورت میگیرد و نه طبع و مزاج آنها. نوع سرد برنج ، حدود یک هفته تا 10 روز دیرتر از نوع گرم آن برداشت میشود و میتوان آن را برداشت کرد. بنا به گفته آقای یوسف هاشمی (کاشف برنج)، نوع سرد آن بهتر از نوع گرم آن است.
همچنین، این برنج در کارخانهها بر اساس روشهای تولید و استخراج دستهبندی میشود. این دستهبندی شامل موارد زیر است:
- برنج عطری هاشمی: در این روش، برنج پس از پوست گیری در کارخانه تولید میشود و برنج سفیدی که از این فرآیند به دست میآید، با نام برنج عطری هاشمی شناخته میشود.
- برنج قهوهای هاشمی: در این روش، قبل از پوست گیری، برنج حرارت داده میشود و مواد مغذی در پوسته شلتوک برنج به مغز برنج تزریق میشود، که باعث ایجاد رنگ قهوهای در برنج میشود. در واقع، پوسته برنج از مغز جدا نمیشود.
- برنج دودی هاشمی: در این روش، برنج با استفاده از روش دودی کردن تولید میشود و به آن برنج دودی هاشمی میگویند.

این برنج در چه زمین هایی کشت می شود؟
برنج هاشمی به طور عمده در زمینهایی که خاک آنها حاوی مواد مغذی و معدنی فراوان است، رشد میکند. این نوع خاک، شرایط مناسبی را برای رشد و توسعه این نوع برنج فراهم میکند. به عنوان مثال، مناطق مرکزی استان گیلان که در اطراف مرداب انزلی قرار دارند، به دلیل شرایط آب و هوایی خاص و خاک حاصلخیز، بهترین مناطق برای کشت برنج هستند.
در واقع، اگر این شرایط فراهم نشود، در فرآیند رشد برنج هاشمی، ساقهها خم میشوند و روی زمین میافتند. به این حالت بهطور عامیانه “خوابیدن” یا “افتادن” ساقه برنج گفته میشود. این مسئله، یکی از دغدغههای اصلی کشاورزان زحمتکش است و ممکن است آنها را به هزینههای سنگینی در هنگام برداشت محصول دچار کند.

چرا این برنج به سم زدایی کمتر نیاز دارد؟
یکی از آفتهای متداول در کشت برنج در شمال کشور، کرم ساقهخوار برنج است. این کرم به دنبال ساقههای پهنتر برای زندگی میگردد. اما نوع برنج هاشمی دارای ساقهای باریکتر است و احتمال رشد کرم در آن کمتر است. در نتیجه، در فرایند نگهداری این نوع برنج، نیاز به مصرف کمتری سم وجود دارد و برنج تولید شده سالمتر خواهد بود.
روش پخت برنج هاشمی
برای پخت برنج هاشمی میتوانید به دو روش کته و آبکش آن را پخت کنید. برای پخت برنج به روش کته، برنج را با آب ولرم یا سرد بشوئید. به هنگام شستن برنج را چنگ نزنید چراکه چنگ زدن به برنج و محکم شستن آن باعث خرد شدن آن میشود. بعد آب و برنج و نمک را مخلوط کرده، در قابلمه را بگذارید و دو ساعت به آن استراحت بدهید.بعد بگذارید روی حرارت زیاد به محض جوشیدن حرارت را کم کنید تا به آرامی جوشیده و پخته بشود. درانتها تست کنید و بعد از پختن دم کنید.
برای پخت برنج به روش آبکش، بعد از شستن برنج و خیساندن آن با آب و نمک قابلمه را روی شعله گاز قرار دهید. دقت کنید مقدار آب باید تا جایی باشد که وقتی انگشتان خود را روی برنج میگذارید تا سه بند انگشتتان را آب فرا گرفته باشد. قابلمه ای که برنج در آن میجوشد باید جای کافی برای جوشاندن برنج داشته باشد. میتوان در آب در حال جوش کمی روغن ( یک قاشق ) استفاده کرد تا برنج بهتر قد بکشد و بهم نچسبد و دانه دانه شود. همچنین میتوانید برای سفید شدن برنج مقداری آبلیمو یا آب نارنج به آن اضافه کنید.
برای آبکش کردن، از یک دانهبرنج در حال جوش استفاده کرده و مغز دانهبرنج نباید سفت، زبر و خشک باشد. در این صورت، برای پخت، ته دیگ مورد نظر را آماده کرده و برای پخت، برنج را به صورت هرمی به قابلمه منتقل کرده و دمکِنی گذاشته و حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه زمان پخت داد.