روشی جدید به نام “چای سی تی سی” یا “CTC” برای فرآوری برگهای چای به منظور تهیه چای سیاه معرفی شده است. این روش به عنوان یک جایگزین مقرون به صرفه برای روش سنتی تهیه چای ارتدوکس که روش سنتی برای تهیه چای است، شناخته میشود. استفاده از این روش باعث بهبود کیفیت چای تولیدی شده و کاهش هزینههای تولید میشود. چای تولید شده با این روش به دلیل شکل ظاهری خاص خود به نام “کله مورچهای” شناخته میشود و نام “باروتی” نیز برای آن استفاده میشود.
سی تی سی “CTC” دقیقا چیست؟
CTC به معنای خرد کردن (Crush)، پاره کردن (Tear) و پیچیدن (Curl) برگهای چای است. این فرآیند شامل چند مرحله است که در آن برگهای چای به قطعات کوچک خرد میشوند و سپس به شکل گلولههای کوچکی با شکل نهایی چای سیاه تبدیل میشوند. در مقابل روش ارتدوکس، که برگهای چای را در حالت نقرهای نگه میدارد، سی تی سی از خرد کردن برگها استفاده میکند تا به شکل نهایی چای سیاه برسد.
آیا چای سی تی سی، دارای طعم خاصی است؟
چای سی تی سی، یکی از روشهای تولید چای سیاه است که با استفاده از آن چای سیاهی با طعم و رنگ قوی و غلیظ تولید میشود. در این روش، برگهای چای خرد و ریز شده و به شکل گلولههای کوچکی با شکل نهایی چای سیاه تبدیل میشوند. سی تی سی باعث بهبود کیفیت چای تولید شده و کاهش هزینههای تولید میشود. در این روش برای فرآوری چای، اغلب از برگهای چای آسام استفاده میشود که به دلیل ویژگیهایشان شناخته شدهاند. چای تولید شده با استفاده از روش سی تی سی دارای طعم طبیعیتری نسبت به برگهای دیگر چای است. این روش فرآوری چای، زمان بیشتری نسبت به روش معمولی میبرد، اما برگهای استفاده شده در تولید چای دارای کیفیت بسیار بالایی هستند.
مزیت چای کله مورچه ای یا باروتی نسبت به سایر چای ها
در قرنهای گذشته، شرکتهای تجارتی هند شرقی به دنبال رقابت با چینیها به خاطر انحصار چای شروع به تولید چای ویژهای کردند. آنها برای این منظور زمین در منطقه آسام هند خریداری کردند تا هر کسی که مایل به پرورش چای بود، به این منطقه برود و یک نوع چای خاص تولید کند.
با گسترش تولید چای در آسام، مصرف چای در هندوستان نیز افزایش یافت. فرآیند تهیه چای در آسام با کنترل دما و اکسیژن، به واکنشهای شیمیایی در چای منجر شد که میزان کافئین آن نسبت به سایر چایها بالا رفت.
به همین دلیل، چای آسام به عنوان بهترین گزینه برای سرو صبحانه شناخته شد. چای آسام، از برگهای چای آسام تهیه میشود که به دلیل ویژگیهای خاصی که دارند، شناخته شدهاند. “آسام سی تی سی”، محبوبترین نوع چای آسام و همچنین رایجترین نوع سی تی سی در جهان است. با گسترش این روش تولید، مصرف چای در سایر نقاط جهان نیز گسترش یافته است. چای کله مورچه ای، نوعی چای سیاه است که از برگهای چای آسام تهیه میشود و با طعم قویتر نسبت به بقیه چایها متمایز میشود. به همین دلیل، میتوانید قهوه صبح خود را با یک فنجان چای سیاه سی تی سی جایگزین کنید.
خواص چای بی نظیر کله مورچه ای
چای کله مورچه ای مانند سایر انواع نمونههای سیاه، حاوی کلسیم، منیزیم، پتاسیم، سدیم و کافئین است. همچنین، ترکیباتی مانند تانن، کلروفیل، فلاونوئید، پوریک، ساکارید و تئوفیلین در آن وجود دارد. این دمنوش برای دم کشیدن به مدت بسیار کوتاهی نیاز دارد و بسیار غلیظ است.
در مقایسه با سایر انواع چای، مقدار نسبتا کمی از آن برای دم کردن مورد نیاز است. رنگدهی و کیفیت آن نیز هیچ تفاوتی با سایر انواع چای سیاه ندارد و در بسیاری از موارد پرطرفدار است. علاوه بر این، چای کله مورچه ای دارای عطر و طعم تلخ، گس و تند است و در صورتی که تازه دم شده باشد، خوشرنگی بسیار قابل توجهی دارد. قطعات بسیار ریز این محصول، کیفیت آن را بسیار بالا میبرد. در ابتدا، چای کله مورچه ای وارداتی در ایران طرفداران چندانی نداشت، اما به دلیل مزیتها و مشخصههایی که دارد، در حال حاضر همانند انواع دیگر چای در ایران مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول به صورت فله و همچنین در بستهبندیهای چند کیلویی قابل تهیه است. علاوه بر این، از کله مورچه انواع مرغوبی از چای کیسهای نیز تهیه و عرضه میشود.
هشدارهایی در مورد خرید و مصرف چای کله مورچه ای
برخی محققان معتقدند که برخی افراد خاکههای چای و ضایعات پس از تولید و فرآوری را در بستهبندیهایی با نام کله مورچه ای و باروتی به فروش میرسانند. همچنین، این دو نوع دمنوش به دلیل ریز بودن در پکیجهای چای کیسهای نیز ارائه میشوند. اما باید توجه داشت که در هر عرصهای از تولید، افراد متقلب و محصولات تقلبی وجود دارند و بهتر است به نشانههای ظاهری و کیفیت محصول توجه بیشتری شود.
پس از خرید بهترین محصول، بهتر است به چند توصیه در مورد شیوه صحیح مصرف این محصول توجه کرد:
- مصرف چای پررنگ را تا حد امکان کاهش داده و چای با رنگ متعادل را ترجیح دهید؛ زیرا چای با رنگ متعادل میزان استانداردی از کافئین را به بدن میرساند.
- استفاده از چای کهنهدم مواد مضری را به بدن انتقال میدهد، بنابراین بهتر است تنها چند دقیقه قبل از نوشیدن، محصول را دم کنید.
- میزان مصرف این دمنوش باید در حد اعتدال باشد و بیش از سه فنجان در روز توصیه نمیشود.
- نحوه مصرف چای کله مورچه ای باید مطابق استانداردهای مصرف دمنوشها تعریف شده باشد. بنابراین بهتر است در برنامه غذایی روزانه زمان مناسب را برای نوشیدن این دمنوش گرم و مفید اختصاص دهید.
چای کله مورچه ای، مانند سایر مواد غذایی، مزایایی برای سلامتی دارد، اما عدم استفاده صحیح از آن ممکن است خطراتی را به دنبال داشته باشد. برای خرید چای کله مورچه ای با کیفیت بالا و مرغوب، باید به چند مشخصه مهم توجه کرد. اولین مورد این است که باید با تولیدکننده تماس گرفته و یا به محل تولید محصول مراجعه کرد. دومین مورد این است که باید از فروشگاههای معتبر و تخصصی در این زمینه خریداری کنید تا به صورت آسوده و با اطمینان محصول ایدهآل خود را تهیه کنید.
چای کله مورچه ای نباید دارای طعمدهندههای غیرمجاز باشد و برای رنگ دادن به آن، از رنگهای مصنوعی استفاده نشود. همچنین، باید بهداشتی و به روز بستهبندی و ارائه شود.