چای ارلگری یکی از مشهورترین و محبوبترین انواع چای در جهان است. این چای به دلیل عطر و طعم ممتاز خود توانسته است محبوبیت زیادی را در بین علاقهمندان به چای کسب کند. این نوشیدنی، از چای سیاه آسام تهیه میشود. با افزودن روغن عصارهگیری شده از پوست ترنج (برگاموت) به آن، طعم و عطر خاصی به آن اضافه میشود.
چای ارلگری، به دلیل حاوی برگاموت که یک نوع میوه شبیه به پرتقال است و در مناطق مدیترانه رشد میکند، دارای مقدار قابل توجهای ویتامین C است. ویتامین C معمولاً به عنوان یک آنتیاکسیدان مهم شناخته میشود که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.

چای ارل گری از لحاظ مصرف نیز میتواند به عنوان یک نوشیدنی ساده و معمولی محسوب شود. اما با توجه به ویژگیهای خوبی که دارد، از جمله طعم خوشایند و اثرات مثبت بر سیستم ایمنی، یک گزینه محبوب در بین مردم است.

ارلگری یا برگاموت؟
چای ارل گری، که به عنوان چای برگاموت هم شناخته میشود، برای برخی افراد ممکن است منجر به ابهام شود. این نامگذاری میتواند سبب سردرگمی شود.
در واقع، واژه “چای ارلگری” به چای سیاهی اشاره دارد که به آن عصاره برگاموت اضافه میشود. به عبارت دیگر، این چای سیاه با عطر و طعم منحصر به فرد برگاموت تقویت میشود. از سوی دیگر، امکان دارد از برگهای تازه، خشک یا حتی دانههای برگاموت نیز چای تهیه شود که در این صورت، طعم آن به شدت به چای سیاه با افزودن عصاره برگاموت شباهت دارد؛ به عبارت دیگر، میتوان آن را “چای برگاموت” نامید. این تفاوت در نامگذاری میتواند جلوی اشتباهات را بگیرد و ابهام را از بین ببرد.

ریشهنام چای ارلگری
گرچه داستانهای متعددی در مورد کشوری که چای ارلگری در آن تهیه میشود، شنیده میشود، اما در حال حاضر تقریباً همه به این باورند که این چای از انگلستان سرچشمه گرفتهاست.
نام “چای ارل گری” از شخصی به نام چارلز گری، ارل دوم گری انگلستان، گرفتهشده است. او از سال ۱۸۳۰ تا ۱۸۳۴ به عنوان نخست وزیر کشور انگلستان خدمت میکرد. دو داستان مختلف درباره نامگذاری این چای وجود دارد:
با توجه به روایت اول، چارلز گری، جان پسری اهل چین را که در حال غرق شدن بود، نجات میدهد. ، این کمک او پدر پسر چینی را به تشکر و قدردانی ترغیب میکند و او ، این هدیهای خاص را به چارلز گری اهدا میکند. این هدیه، همان چایی با عطر و طعم منحصر به فرد برگاموت است.
چارلز گری هم بعد از نوشیدن آن چای، از طعم آن بسیار خوشش میآید و از آشپزانش درخواست میکند که چای شبیه به این را برایش تهیه کنند. آشپزان این نخستوزیر چایدوست، در نهایت، با افزودن عصارهی برگاموت به چای سیاه توانستند طعمی مشابه طعم چای مورد علاقه چارلز گری ایجاد کنند.
روایت دیگری هم وجود دارد که چارلز گری خود عصارهی برگاموت را به چای اضافه کرده است و پس از نوشیدن آن از طعم آن خوشش آمده و اینگونه چای ارلگری به نام او نامگذاری شدهاست.

خواص چای ارلگری
چای ارلگری خواص و فواید زیادی دارد که بعضی از آنها که توسط منابع رسمی تایید شدهاند را در اینجا نام میبریم:
- ثابتشدهاست که این چای دارای پلی فنول است. این پلی فنول ها به شدت با رادیکالهای آزاد که برای سلولهای بدن مضر هستند مبارزه میکند.
- مقدار زیادی آنتیاکسیدان در این چای قرار دارد که برای سلامت بدن بسیار مفید است. از جمله آن خواص ضدسرطان بودن آنهاست.
- اگر این چای به همراه داروهای کاهش کلسترول خون مصرف شود اثر این دارو ها را بیشتر میکند.
- به خاطر داشتن فلاوونوئید برای سیستم گوارش انسان مفید است و اسهال را درمان میکند.

مضرات چای ارلگری
به طور کلی هر چیزی که بیش از اندازه مصرف شود نهتنها مفید نیست بلکه مضراتی را به همراه دارد در مورد چای ارلگری در آزمایشها ثابت شدهاست که مصرف بیش از حد آن عبارت است از مصرف ۱۶ فنجان در ۲۴ساعت!!
برخی از مضرات احتمالی که در صورت مصرف بیش از حد این چای بهوجود میآید عبارتند از:
- تاری دید
- مانع جذب آهن مواد غذایی به خون انسان میشود.
- به علت وجود کافئین، افرادی که دچار افسردگی یا استرس زیاد هستند باید در مصرف آن دقت کنند.
طرز تهیه این نوشیدنی خوش عطر
در فرآیند تهیهی این چای، برگهای چای سیاه که استفاده میشوند، نسبت به برگهای مورد استفاده در چای سبز، قدیمیتر هستند.
در مرحلهی بعد برگهای انتخابشده، به مرحلهای از پخت منتقل میشوند.حالا برگها تا حدی کبود رنگ میشوند و با رستدادن آن، آب خود را از دست میدهند تا به طور کامل خشک شوند.
پس از انجام این مرحله، برگهای چای با روغن ترنج(برگاموت) ترکیب میشوند. همچنین، اینکار ممکن است با اضافه کردن شکوفههای ترنج نیز صورت گیرد. سپس اجازه داده میشود تا این مخلوط برای مدتی بماند.
کلام آخر
در این مطلب سعی شد تا به طور کامل توضیحاتی درباره چای ارلگری بدهیم. همانطوری که اشاره شد با توجه به فواید و خواص های متعددی که برای این چای گفته شد مضراتی نیز دارد و هنگام مصرف آن باید به مضرات آن نیز دقت کرد.