چای ماچا به به عنوان یک بخش ارزشمند از خانواده چایسبز، دارای خواصی چند برابر بیشتر از آن است. برخلاف روشهای سنتی آمادهسازی چای که در آن برگها در آبجوش دممیشوند، ماچا از برگهای ساییدهشده چای سبز به صورت پودر تهیه میشود. این فرآیند سبب میشود تا غلظت بیشتری از مواد مغذی هنگام مصرف این چای جذب شود.

چای ماچا چیست؟
در واقع چای ماچا پودری از برگهای چای سبز است، که دارای بوی خوشایند و رنگ زیبایی است. این پودر از طریق آسیابهای گرانیتی ویژه یا هاون های چوبی دستی تهیه میشود.این فرآیند سبب میشود تا کلروفیل های موجود در چای سبز حفظ شده و خواص آن از بین نرود.
یکی از مراقبتهای کشت این محصول پوشاندن آنها قبل از برداشت محصول است. این کار به این منظور انجام میشود که گیاه این چای زیر سایه مصنوعی قرار بگیرد و رنگدانه های سبز روشن کلروفیل یا سبزینه موحود در این گیاه که خاصیت دفع فلزات از بدن دارد، ایجاد شود.

چای ماچا و چای سبز : تفاوتها
- مورد اول: چیزی که در تهیه چای ماچا جالب است و آنرا نسبت به چای سبز متمایز کرده نحوهی پودر کردن آن است. این کار برای حفظ کلروفیل موجود در آن است.
- مورد دوم: مهمترین تفاوت نحوه رشد آنهاست. همانطور که قبلا اشاره کردیم، در چای ماچا برگهای جوانهزده چای سبز را حدودا سه هفته قبل از برداشت زیر سایه قرار میدهند. این کار میزان رسیدن نور به درختچه ها را تقریبا ۷۰ درصد کاهش میدهد.
خواص ماچا
چای ماچا هم مشابه بقیه موارد چای، منبع سرشاری آنتی اکسیدان است که سوخت و ساز بدن را تقویت کرده و با افزایش چربیسوزی باعث کاهش وزن میشود. از سایر خواص مهم این چای میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سمزدایی از کبد و بهبود کبد چرب
- تقویت کنندهی باکتریهای خوب روده
- ضد التهاب
- کمک به پایین نگهداشتن قند خون

چای ماچا و انواع آن
ماچا در سرتاسر کشور چین رشد میکند و هر منطقه طعم و رنگ متفاوتی را ارائه میدهد. به طور کلی در دو درجه فروخته میشود:
درجه آشپزی
این درجه از ماچا طعم گسی دارد. این درجه شامل برگهای زمینی است که هنوز ساقهها به آن متصل نشدهاند. این درجه کمی ارزانتر است. ترکیب آن با شیر برای لاته یک ماچای عالی میشود.
درجه تشریفاتی
با کیفیتترین ماچا از برگها و جوانههایی است که کشاورزان آنها با دقت میچینند. ممکن است رنگ سبز آن کمی روشنتر از درجه آشپزی باشد. در طول کشت ماچای تشریفاتی بیشترین توجه را به دست میآورد تا محصول نهایی تازهترین و لطیف ترین چای ماچای زمین را بدست آورد. معمولا بدون هیچ شیرینکنندهای سرو میشود.
چای ماچا: چایی با طبع سرد
چای سبز چایی با طبع سرد و خشک است. چای ماچا به دلیل اینکه پودر چای سبز با غلظت بیشتری در آن موجود است سردی بیشتری دارد. برای افرادی که طبع سردی دارند پیشنهاد میشود این چای را با کمی عسل، دارچین، خرما میل نمایند.

طریقه مصرف ماچا
این چای یکی محبوبترین نشیدنی هایی است که مورد استقبال مردم قرار گرفته است. روشهای مختلفی برای مصرف این پودر و جود دارد.
پودر ماچا را میتوانید هم به صورت گرم و هم به صورت سرد مصرف کنید. میتوان آنرا در یک نشیدنی داغ میل کرد و یا حتی با بستنی ترکیب کرد.
در واقع این چای از مواردی است که اصول مشخصی برای تهیه و مصرف آن وجود ندارد. مهمترین کاری که باید برای تهیه آن انجام داد این است که به هر شکل که آنرا مصرف میکنید باید پودر ماچا را در محلول خود حل کنید. به همین منظور وسیلهی خاصی هم در کشور ژاپن برای آن ساخته شدهاست.

دو ماده اصلی که ترکیب بسیار مناسبی را با ماچا فراهم میکنند آب و شیر است. بهتر است هر دو را برای استفاده گرم کنید اما نکتهای که باید به آن توجه کنید، این است که نه آب و نه شیر نباید به نقطهی جوش برسند. فقط باید مقداری گرم شوند که پودر ماچا در آنها حل شوند.
بهترین زمان مصرف چای ماچا
به عنوان یک میان وعده میتوانید این چای را مصرف کنید. به دلیل کافئین بالا جذب آهن و خواب را با اختلال مواجه میکند، بعد از غذا و قبل از خواب نباید مصرف شود. به دلیل طبع سرد بودن آن به بهتر است با معدهی کاملا خالی مصرف نشود، چون ممکن است دچار سوزش معده شوید.

کلام آخر
در این مطلب سعی شد تا تعدادی از خواص و فوائد این چای را نام ببریم. این چای تاثیرات شگفت انگیزی بر روی آرامش، کاهش استرس و لاغری دارد. به دلیل اینکه طبع آن سرد است، افرادی که دارای طبع سرد هستند باید در مصرف آن کمی دقت کنند.