رقابت بین چای و قهوه اغلب به مزه و فواید سلامتی ختم می شود. چای باعث ایجاد آرامش بعد از یک روز طولانی می شود. در حالی که قهوه انرژی و قدرت مغز را در صبح افزایش می دهد. اما آیا یکی بهتر از دیگری است؟ آیا می توانید قهوه را با یک فنجان چای جایگزین کنید؟
هم چای و هم قهوه به دلیل فوائد سلامتی مورد توجه قرار گرفته اند. مصرف کنندگان مشتاق هر دو نوشیدنی تا حد مرگ از انتخاب مورد علاقه خود دفاع خواهند کرد. با این همه شور و اشتیاق در هر دو طرف، تشخیص اینکه واقعا چه نوشیدنی برای شما بهتر است دشوار است. در اینجا، ما دو نوشیدنی را مقایسه می کنیم. اطلاعاتی را که برای تصمیم گیری آگاهانه نیاز دارید، در اختیار شما قرار خواهیم داد.
کافئین موجود در چای و قهوه
میزان کافئین موجود در قهوه و چای متفاوت است. کافئین یک ماده محرک است که در هر دو نوشیدنی وجود دارد اما مقادیر آن متفاوت است.
معمولا قهوه دارای کافئین بیشتری نسبت به چای است. مقدار کافئین در قهوه بستگی به نوع و میزان استخراج دانه های قهوه دارد، اما معمولا در هر فنجان قهوه حدود ۹۵ تا ۱۵۰ میلی گرم کافئین وجود دارد.
در مقابل چای، دارای کمترین مقدار کافئین است. میزان کافئین در چای بستگی به نوع و زمان تخمیر برگ های چای دارد. معمولا در هر فنجان چای سیاه حدود ۴۰ تا ۷۰ میلی گرم کافئین دارد. مقدار کافئین چای سبز حتی از این مقدار هم کمتر است. مقدار کافئین آن حدود ۲۰ تا ۴۵ میلی گرم در فنجان است.
طعم کدام بهتر است؟
طعم چای و قهوه به طور کلی متفاوت است و به بستگی به نوع روش تهیه آنها دارد که برای مثال به چند نمونه از آنها اشاره می کنیم:
چای
- چای سبز: چای سبز دارای طعم تند و خنک کننده ای است که معمولا به زمان دم کشیدن اینچای بستگی دارد. برای مثال چای اگر به مدت ۱ تا ۳ دقیقه دم بکشد طعم ملایمی دارد. اگر به مدت ۵ تا ۸ دقیقه مزه تلخ تر و گس تر و قوی تری دارد.
- چای سیاه: چای سیاه دارای تلخ تری و مقداری تند تر از چای سبز است، اما ممکن است که با طعم دهنده هایی نظیر هل و دارچین ترکیب شود.
قهوه
- قهوه فرانسه: قهوهای با طعم تلخ است که معمولا بدون شکر مصرف می شود.
- قهوه اسپرسو: قهوه اسپرسو دارای طعم تلخ و قوی تری است.
- قهوه لاته: این نوع قهوه با توجه به افزودن شیر دارای طعم لطیف تری است.
عوامل دیگری مثل نوع دانه های قهوه و روش تهیه به طعم قهوه تاثیر گذار است. همچنین، افزودن شکر، شیر و اسانس های مختلف به هردو چای و قهوه می تواند طعم بهتری بدهد.
سطح آنتی اکسیدان
آنتی اکسیدان ها از بدن شما در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کنند، که ممکن است به جلوگیری از پیشرفت برخی بیماری ها کمک کند.
هم چای و هم قهوه مملو از آنتی اکسیدان ها هستند، در درجه اول پلی فنول ها و تافلاوین ها هستند که به طعم و مزه مشخصه آنها کمک می کند و خواص سلامتی آنها را ارتقا می دهد.
گروه های زیادی از پلی فنول ها در چای و قهوه دارند. کاتچین ها اصلی ترین در چای سیاه هستند، در حالی قهوه سرشار از فلاونوئیدها و اسید کلروژنیک هستند.
یک مطالعه نشان می دهد تافلاوین ها از رشد سلول های سرطانی ریه و روده بزرگ جلوگیری می کنند و نهایت آنها را از بین می برند. مطالعات روی سلول های لوسمی نتایج مشابهی را نشان می دهند که چای سیاه ممکن است خواص محافظتی در برابر سرطان داشته باشد، اگرچه تحقیقات بیشتری لازم است.
از سوی دیگر مطالعات روی خواص قهوه نشان داده است که اسید کلرژونیک یک مهارکننده قوی رشد سلول های سرطانی عمل می کند و از سرطان کبد و گوارش محافظت می کند.
جدا از فعالیت های آنتی اکسیدانی، پلی فنول ها با کاهش نرخ بیماری قلبی مرتبط هستند. آنها از طریق مکانیسم مختلف حفاظتی از عروق خونی به سلامت قلب کمک می کنند.
آیا چای و قهوه انرژی را تقویت می کنند؟
قهوه و چای این دو نوشیدنی محبوب، اثرات مختلفی بر تقویت انرژی بدن دارند. تفاوت اصلی بین این دو عبارتند از:
قهوه حاوی کافئین بالاتری است که به سرعت انرژی را فراهم می کند. این مواد محرک باعث افزایش تمرکز و انگیزه می شوند. اما تاثیر آن نسبت به چای معمولا موقت و کوتاه مدت است. همچنین قهوه ممکن است باعث افزایش ضربان قلب و ایجاد اضطراب در برخی افراد شود.
چای حاوی کافئین کمتری در مقایسه با قهوه است. این باعث می شود تا انرژی به طور پایدارتری در بدن ایجاد شود و احتمال ایجاد اضطراب و افزایش ضربان قلب کمتر است.
بنابراین، انتخاب بین قهوه و چای برای تقویت انرژی بستگی به ترجیحات شما دارد. اگر نیاز به انرژی فوری دارید، مصرف قهوه ممکن است مناسب باشد، اما اگر میخواهید انرژی پایدارتری داشته باشید چای گزینه بهتری است.
افزودنی چای و قهوه
یکی از مهم ترین راه هایی که چای یا قهوه می تواند بر رژیم غذایی شما تاثیر بگذارد، از چیزی است که انتخاب می کنید به نوشیدنی هایتان اضافه کنید.
شکر، خامه، شیر و شیرین کننده های جایگزین می توانند به سلامت و کالری دریافتی شما تاثیر بگذارند، به ویژه زمانی که هر روز آنها را می نوشید.
اگر یک شیرین کننده یا نوع خاصی از شیر باعث می شود احساس ناخوشی داشته باشید یا اگر پزشک شما معتقد است که آنها می توانند در ایجاد بیماری خاصی نقش داشته باشند. ممکن است دلیل خوبی برای فکر کردن به امتحان برخی از جایگزین ها باشد. از سویی دیگر، اگر قهوه صبح با یک قاشق چایخوری شکر یا خامه، بخش مورد علاقه شما در روز باشد، احتمالا رژیم غذایی شما را با شکست مواجه می کند.
سخن پایانی
در این مطب سعی شد تا یک مقایسه ای بین دو نوشیدنی محبوب چای و قهوه انجام شود. همانطوری که در این مطلب اشاره شد نمی توان گفت که یکی از این نوشیدنی ها بر دیگری برتری دارد. چیزی که مهم است این است که این مطلب فقط جنبه اطلاعات عمومی دارد نباید جایگزین تشخیص پزشک شود.قبل از نوشیدن هرکدام از اینها در ابتدا باید وضعیت سلامتی خود را در نظر بگیرید و سپس هر کدام از این دو نوشیدنی را که دوست داشتید میل نمایید.